top of page

Factsheet Honoursmodule De Wereld in Transitie 18-19

Algemene info:

 

De wereld verandert in hoog tempo. We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk! We maken "een transitie" door". Maar welke trends en ontwikkelingen gaan die wereld van morgen dan bepalen? Welke indicaties van transities kun je zien? En welke kansen biedt dit voor mensen, organisaties en maatschappij? Daar gaat deze honoursmodule over.

​

Een veranderende wereld

Indicaties die Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de EUR, noemt zijn chaos, dynamiek, macht van onderop, geen duidelijke richting, creatieve mensen breken door het systeem heen en steeds meer conflicten tussen bestaande en nieuwe orde. Een deel van de burgers/consumenten neemt zelf initiatieven en verantwoordelijkheid, maar een ander deel dreigt tussen wal en schip te vallen. De tegenstellingen in de maatschappij lijken steeds sterker te worden. Populistische partijen en stromingen krijgen toenemende steun. En er is een nieuwe economie in opkomst, gericht op waardecreatie waarin economische, sociale en ecologische aspecten samenkomen.

 

Opzet van de module

Samen met docenten en gastsprekers verken je diverse ontwikkelingen, waaronder de rol van sociale media. Ook gaan we op werkbezoek bij een interessante maatschappelijke organisatie. Je leert praktijkvoorbeelden waarnemen en analyseren aan de hand van bestudeerde literatuur en andere bronnen en door gesprekken te voeren met verschillende stakeholders over een thema van je eigen keuze. Je opgedane kennis en inzichten deel je in workshops voor je medestudenten in de tweede helft van de cursus en in een creatieve presentatie waarmee we de cursus afronden.

​

Leeruitkomsten:

  • Je hebt aantoonbaar kennis van en inzicht in actuele maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen in de wereld.

  • Je hebt een eigen visie ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek naar en interviews over maatschappelijke, politieke en economische trends en deelt die inzichten in workshops voor medestudenten.

  • Je kunt een idee presenteren voor het realiseren van impact op basis van de visie die je hebt ontwikkeld.

 

Tijden

6 woensdagavonden van 18:00-21:00 uur in blok B en C: 28 november 2018, 12 en 19 december 2018, 6, 13 en 20 februari 2019. Eindpresentaties 17 april 2019 (definitieve datum in overleg).

Daarnaast gemiddeld nog een dagdeel per week ter voorbereiding en uitwerking. Totale tijdsinvestering ca. 5 EC. 

 

Docenten

Agnes Mijnhout en Monique van Wijk 

​

Locatie:

Wordt nog bekend gemaakt, een van de HU-gebouwen in De Uithof Utrecht.

​

Aanmeldopdracht

Ter voorbereiding op de cursus vragen we je de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Wat is mijn persoonlijke doel met deze cursus?

  2. Wanneer is deelname aan deze cursus voor mij geslaagd?

  3. Wanneer kan de vlag uit, oftewel, wanneer overtref ik mijn verwachtingen?

  4. Wat wil ik leren, wat kan mijn bijdrage zijn aan ‘de wereld in transitie’?

  5. Hoe ga ik dit realiseren?

  6. Geef aan welk onderwerp c.q. vraagstuk jouw interesse heeft en die je in deze cursus verder wilt  verkennen. Dit onderwerp kan in het verlengde van je opleiding liggen, maar dat is niet noodzakelijk.

 

Gebruik maximaal 1 A 4 voor je antwoorden. Vermeld je naam, studentnummer, opleiding en opleidingsjaar.

 

Inleveren

Stuur je voorbereidingsopdracht uiterlijk di. 20 november 2018 17:00 u. naar agnes.mijnhout@hu.nl. Inleveren van de aanmeldopdracht is voorwaarde voor definitieve toelating tot de module van het HP. Je krijgt een bevestiging van je definitieve inschrijving.

​

Definitieve deelname

Je kunt deelnemen* als je:

- tweedejaars of hoger bent aan de HU (studenten van alle opleidingen zijn welkom)

- tijdig bent met inleveren van de aanmeldopdracht, want VOL=VOL Die het eerst komt, die het eerst maalt.

*Je ontvangt uiterlijk vrijdag 23 november een bevestiging van je definitieve deelname met studiehandleiding en lokaal.

​

NB. De module kan niet gevolgd worden als invulling van de vrije ruimte (bijv. keuzevak) in je studie!

bottom of page